Travnik

OV Travnik: Odluka o komunalnom redu povučena sa dnevnog reda!

 

Žustra rasprava vodila se na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Travnik oko Odluke o komunalnom redu. Odmah na početku vijećnik SDP-a, Siniša Dukić, upozorio je na nekoliko propusta u dijelu koji se tiče isporuke toplotne energije, a koji nisu u skladu sa Rješnjem Konkurencijskog vijeća. On se posebno osvrnuo na dio u kojem stoji „kako ugovor nije obavezan“.

-To je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o pravima potrošača, Rješenjem Konkurencijskog vijeća BiH koje je ugovor između Općine Travnik i UNIS Energetike proglasilo „zabranjenim“ i kaznilo obje strane, te kantonalnim zakonom.  – upozorio je Dukić.

 

Siniša Dukić (SDP BiH)

 

Ekrem Mrakić, predsjednika Kluba SDA tvrdio je kako je normativno-pravni odbor dao pozitivno mišljenje na Prijedlog odluke o komunalnom redu, te kako su otklonjeni nedostatci iz Rješenja Konkurencijskog vijeća BiH. On je predložio da se naknadno utvrdi minimalna cijena fiksnog troška.

S druge strane Zoran Gazibarić iz SDP-a podsjetio je vijećnike na protest građana ispred općine, ali i na druge oblike energije koji su ekološki prihvatljivi.

Prijedlog odluke pokušao je „braniti“ pomoćnik načelnika za opće i komunalne poslove Abid Drobo, ali nije ubjedio vijećnike.

Abid Drobo, pomoćnik načelnika za opće i komunalne poslove

 

Nakon nešto duže rasprave Mario Gučanin-Gazibarić je u ime Kluba Hrvatske koalicije za Travnik zatražio je pauzu, a nakon toga još jednu na kojoj je Kolegiji Općinskog vijeća odlučio da se Odluka o komunalnom redu povuče  sa dnevnog reda, što je predsjedavajuća Vlatka Lukić (HDZ BiH) saopćila vijećnicima.

 

(Dnevni avaz/TGI)