Kult ART

Ove godine 40 sadržaja u okviru kulturne manifestacije „Andrićevi dani 2023“

Danas je u Travniku zvanično najavljen početak  kulturne manifestacije  “Andrićevi dani 2023” posvećene nobelovcu Ivi Andriću. Od 9. oktobra do 9. novembra nizom prigodnih sadržaja u Travniku se obilježavaju „Andrićevi dani 2023“, jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija ovoga tipa u Bosni i Hercegovini.

 

Tokom mjesec dana kulturne i obrazovne institucije iz Travnika pripremile su brojne sadržaje, od promocija knjiga, preko pozorišnih predstava, izložbi do koncerata.

I ove godine u realizaciji sadržaja učestvuju JU Gradska biblioteka, Zavičajni muzej Travnik, JU Centar za kulturu općine Travnik, Hrvatski kulturni centar Nova Bila, HKD Napredak Travnik i Katolički školski centar “Petar Barbarić” Travnik.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Tim povodom, danas je u Memorijalnom muzeju „Rodna kuća Ive Andrića“ održana konferencija za medije na kojoj su se obratili direktori javnih ustanova i predstavnici udruženja koja organiziraju manifestaciju – doc. dr. Dženan Kos, direktor Gradske biblioteke Travnik, Anela Križanac, program menadžer u Hrvatskom kulturnom centru Nova Bila Travnik, Enes Škrgo, viši kustos Zavičajnog muzeja u Travniku, mr. Taik Ganić, direktor JU Centar za kulturu općine Travnik, Anto Bilić, intendant Hrvatskog kazališta u Travniku i Ivona Rajković, profesorica u Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“.

Kulturna manifestacija „Andrićevi dani 2023“, u okviru koje će biti predstavljeno 40 programskih sadržaja, održava se pod pokroviteljstvom Općine Travnik – Općinskog načelnika, Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK i Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine.

Simbolika ovogodišnje manifestacije je u tome što se ove godine navršava 105 godina od objavljivanja prve knjige Ive Andrića „Ex Ponto“ i 30 godina od utemeljenja Hrvatskog kazališta Travnik.

„Andrićevi dani“ kulturna je manifestacija koja za cilj ima očuvanje, afirmaciju i popularizaciju književnog djela Ive Andrića kao jedinog bosanskohercegovačkog književnog nobelovca, kako na lokalnom i državnom, tako i na međunarodnom planu, a koja će, sigurni smo, u narednih mjesec dana privući veliki broj ljubitelja kulture i umjetnosti.

 

Kazališno – književni  performans “Travnička hronika”

 

Večeras je u Memorijalnom muzeju Rodna kuća Ive Andrića upriličena izvedba Kazališno – književnog performansa “Travnička hronika” u izvedbi glumaca Hrvatskog kazališta Travnik i promocija izdanja “Travničke hronike” koju je objavilo Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” Travnik.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Brojni sadržaji prvog dana manifestacije

 

Mjesec knjige u Gradskoj biblioteci Travnik naziv je sadržaja kojim je promovisan upis u Centralno odjeljenje.

Memorijalni muzej „Rodna kuća Ive Andrića“ danas je na dan rođenja nobelovca Andrića upriličio Dan otvorenih vrata – besplatnu posjetu stalnoj izložbenoj postavci  .

Katolički školski centar “Petar Barbarić” objavio je Literarni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola  u  povodu 105. obljetnice prve knjige Ive Andrića „Ex Ponto“.

Program manifestacije “Andrićevi dani 2023”