Počelo zimsko izdanje „Kreativnog raspusta“

Danas je u prostorima Centra za kulturu Općine Travnik počeo „Zimski kreativni raspust“. Već prepoznatljiva forma projekta „Kreativnog raspusta“ kojeg ogranizuje i realizuje Centar za kulturu općine Travnik, kroz dugi niz godina zaokupila je pažnju sve većeg broja školaraca, a tako je i ove godine.

 

-Sama ideja je startala u periodu zimskog raspusta, ali zbog velikog interesovanja djece, njihovog zadovoljstva i zadovoljstva samih roditelja, podsjećamo, odlučili smo se i na kreiranje sadržaja ljetnog kreativnog raspusta.  Uspješna realizacija u prethodne četiri godine, kreirala je preduslove za njegov nastavak.  Projekat je uistinu naišao na pozitivne kritike kako kod djece, kao primarne ciljane skupine, tako i kod roditelja, lokalne zajednice, te je posebnu pažnju privukao kod medija, što je svakako doprinijelo kvalitetnoj diseminaciji samog projekta kojeg je prepoznalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB. – kažu u Centru za kulturu Općine Travnik.

Ove godine, sadržaji Kreativnog zimskog raspusta bit će realizovani u periodu od 11.1. do 15.1.2021. godine. Danas je počeo prvi dan radionica koje se baziraju na kreativnom učenju kroz igru. Šta to zapravo znači?

Pod vodstvom stručnih predavača sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa djecom, kreativni rad je osmišljen na način da, shodno njihovim godinama, uči ih razumijevanju, promišljanju, prihvatanju, učenju i spoznaji određenih tematskih cjelina. Kroz igre koncentracije, pamćenja, snalaženja u prostoru i određenim emotivnim stanjima, djeca u stvari šire svoje spoznaje, te, što je jako važno, razgovaraju o naučenom.

Ostavlja se prostor da oni iskažu svoje mišljenje, ideje, opservacije, želje i razmišljanja. Također, radi se na pokretu, jer je jako važno da se djeca kreću, pogotovo u vremenu pandemije. Potencira se pravilno držanje i sjedenje.

Danas su konkretno radili vježbe koncentracije, pamćenja, te razumijevanja određenih emotivnih stanja, ali kroz igru. Posebno važan dio unutar ovog Kreativnog raspusta usmjeren je na odnos i ponašanje u virtualnom svijetu u kojem se nalaze.

-Slušajući njih, danas smo otkrili šta je to što ih čini nesretnima u tom svijetu, na šta smo posebno obratili pažnju, te ćemo, kao bonus, sa njima raditi na spoznajama dobrih i loših strana virtualnog svijeta. – kazali su nam voditelji „Kretivnog raspusta“.