Centralna BosnaInfo

Počeo Marš mira „Tihi hod za veliku bol“

 

Jutros je  iz travničkog naselja Karaula krenuo  marš mira pod nazivom  “Tihi hod za veliku bol“ u znak sjećanja na stradanja Bošnjaka i Hrvata iz Kotor Varoši tokom 1992. godineI

I ove godine trodnevni marš mira krenuo je iz Karaule kod Travnika i kretat će se maršutom kojom je 500 civila krenulo sa svojih ognjišta 1992. godine preko Bešpelja u općini Jajce,  Skender Vakufa do Večića u općini Kotor Varoš.

U pohodu učestvuje stotinjak planinara iz Travnika,  Konjica, Mostara, Kotor Varoši i Seknder Vakufa uz podršku profesionalaca iz crvenog križa SBK iz Novog Travnika i Donjeg Vakufa.

Na početku pohoda ponovo je upućen apel da se ubrza traženje u ratu nestalih Kotorvarošana u pokušaju proboja na slobodnu teritoriju. Organizatori naglašavaju da je  nepoznata sudbina 249 kotorvaroških Bošnjaka i oko 30 Hrvata.  Samo od 1. do 3. 1992. godine, na ovoj dionici zarobljeno je 177 Bošnjaka, a još  je nepoznata sudbina njih 175.

Kako navode Munevera Avdić predsjednik i Semina Alagić sekretar Udruženja, centralna manifestacija sjećanja na stradale predviđena je po dolasku kolone u utorak 3. novembra u Večićima sa početkom u 10 sati.

– Samo u periodu od 1. do 3. novembra 1992. godine, na ovoj dionici je zarobljeno 177 Bošnjaka, a još uvijek ih je 175 na evidenciji traženja. Iz navedene grupe 161 Bošnjak posljednji put je viđen 3. novembra 1992. godine u prostorijama OŠ u Grabovici na području općine Kotor Varoš – kaže Avdić.

Posljednjeg dana „Marša mira“ 3. novembra na centralnoj manifestaciji u Večićima očekuje se i obraćanje organizatora ove memorijalne manifestacije, te predstavnika vlasti.