Centralna Bosna

Sedam sindikata uputilo zahtjev Vladi SBK za isplatu jednokratne novčane pomoći!

Samostalni sindikat policije i uposlenika MUP SBK/KSB, Sindikalna organizacija pravosuđa, Sindikalna organizacija kantonalnih organa uprave SBK/KSB, Sindikat srednjeg i visokog odgoja i obrazovanja, nauke i kulture SBK
Neovisni sindikat djelatnika srednjih škola KSB, Neovisni sindikat uposlenih u osnovnim školama KSB/SBK i Nezavisni samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja SBK
uputili su Vladi SBK/KSB Zahtjev za isplatu jednokratne novčane pomoći uposlenicima koji se finansiraju iz budžeta.

 

 

-Mi predstavnici Sindikata zaposlenika koji plaću primaju iz budžeta Kantona obraćamo Vam se ovim zahtjevom za isplatu jednokratne pomoći u skladu sa Uredbom o isplati pomoći od strane poslodavca i isplati jednokratne pomoći uposlenicima broj: 1857/2023 od 18.12.2023. godine . Temeljem navedene Uredbe postoji mogućnost isplate dvije prosječne plate u Federaciji BiH u iznosu od 2520,00 KM. Činjenica je da je Vlada Federaciji Bosne i Hercegovine donijela Odluku o izdvajanju sredstava u skladu sa Uredbom o isplati pomoći od strane poslodavca i isplati jednokratne pomoći uposlenicima broj: 1857/2023 od 18.12.2023. godine u visini od 2520 a da je izvršila realizaciju iste i izvršila uplatu pola iznosa to jest 1260,00 KM dana 29.12.2023. godine .
Sindikati kao i svi zaposlenici koji primaju plaće iz budžeta SBK/KSB su pod velikim finansijskim pritiskom, jer plate koje isti primaju ne mogu zadovoljiti minimum osnovnih uslova za život.- navodi se, pored ostalog, u Zahtjevu.

Predstavnici Sindikatanavode da povećanjem cijena potrepština, raste i prikupljanje iznosa PDV-a, većim prikupljanim iznosima PDV-a, Budžet Federacije BiH, a time u Budžet SBK/KSB se pune znatno više nego li je to predpostavljeno .

-Ovom prilikom Vas pozivamo da zajednički poduzmemo radnje blagovremeno – odmah kako zaposlenici Srednjobosanskog Kantona koji primaju plaće iz Budžeta Kantona ne bi trpili štetne posljedice u odnosu na druge nivoe vlasti: Federaciju BiH, druge kantone , općine jer nam je poznato da su neke općine kao i pravna lica (javne ustanove) kojima je osnivač Federacija, kanton, općina, grad vršili isplate u skladu sa Uredbom čime smo dovedeni u neravnopravan položaj te smo zbog toga izloženi direktnoj diskriminaciji. – naglašavaju predstavnici Sindikata, te posebno ističu činjenicu:

-Činjenica da je na osnovu predhodne Uredbe o isplati pomoći od strane poslodavca pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena („Službene novine Federacije BiH“ broj: 55/22) koja je iznosila na iznos od 1080,00 KM budžetski korisnici nisu dobili ništa odnosno dobili su 0,00 KM a dok su preduzeća , kao i pojedini zavodi čiji je osnivač Skupština SBK a nadzor vrši Vlada SBK dobili iznos od 1080,00 KM. – navode u Zahtjevu.

 

Predstavnici sedam Sindikata u Zahtjevu podsjećaju na nedavne podjele novčanih sredstava.

-Shodno Vašem ponašanju u pogledu podjele novčanih sredstava na predhodnim sjednicama kao i na posljednjoj sjednici Vlade koliko ste se dali budžetskih sredstava ( pravnim licima, udruženjima i pojedincima) to će biti posebna tema svih sindikata koji se finansiraju iz Budžeta . S tim u vezi , dostavljamo Vam jedinstven zahtjev za isplatu jednokratne novčane pomoći svim zaposlenicima u javnom sektoru u SBK/KSB u iznosu od 2.520,00 KM KM te tražimo da ovaj zahtjev uzmete kao priliku za dogovor o načinu i rokovima isplate kako nebismo trpili štetne posljedice u odnosu na druge nivoe vlasti u cilju realizacije isplate. – stoji u Zahtjevu predstavnika Sindikata.