Izdvojeno

Travnik je danas domaćin centralnog obilježavanja Dana šehida u BiH

 

U organizaciji Kantonalne organizacije porodica šehida i poginulih boraca SBK danas je u Travniku upriličeno centralno obilježavanje Dana šehida za BiH.

Zdravstvena zaštita i zapošljavanje djece šehida najveći su problemi za ovu populaciju moglo se čuti od predstavnika i članova udruženja koja okupljaju šehidske porodice iz svih krajeva BiH danas  u Travniku na centralnom obilježavanju Dana šehida.

Na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku delegacije Udruženje porodica šehida Federacije BiH, Koordinacije boračkih orgnizacija, te udruženja porodica šehida iz svih kantona položile su cvijeće i proučile Fatihu.  Uslijedila je akademija održana u Centru za kulturu općine Travnik.

Iskazujući poštovanje prema porodicama šehida Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata kazao je danas u Travniku da se nikada ne možemo odužiti šehidima koji su dali svoje živote za odbranu BiH.

-Sa udruženjima porodica šehida počeli smo rješavati dva važna pitanja. Kroz Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju 1.100 šehidskih porodica koje su ostale bez penzije i drugo pitanje je najteže i najbolnije, zapošljavanje djece šehida. Ono što mogu kazati je da kada sam preuzeo mandat bilo je 6.600 djece na birou,a našim aktivnostima taj broj je sada kroz javno zagovaranje i izdvjanje sredstava smanjen na ispod 5.000. – kazao je ministar Bukvarević.