Izdvojeno

Dario Šišul ostavlja bez daha na Instagramu i Facebooku svojim fotografijama iz cijelog svijeta

 

Travničanin Dario Šišul (24) fotografijama svima dostupnim putem njegove Facebook stranice Dario Šišul Photography i Instagram profila oduševljava bh. javnost.

Školska torba

Kako nam je rekao, prvi kontakt sa fotografijom ostavio je sa 5-6 godina, kada je imao običaj poredati svoje igračke i fotografirati ih analognim aparatom. Kroz cijelo školovanje skoro uvijek imao je fotoaparat u školskoj torbi, a nakon srednje škole prvi put je dobio malo bolji fotoaparat s kojim je svoj hobi počeo usmjeravati ka nečem ozbiljnijem.

– Danas je i on na polici, a tu je i hrpa profesionalne opreme koja mi pomaže da se fotografijom bavim već pet godina – rekao je Šišul u razgovoru za Avaz.ba.

Kao profesionalac fotografijom se bavi već pet godina, i isključivo od toga zarađuje za život.

– Uvijek kažem da se u svakom poslu može napredovati i napraviti nešto veliko, a samim time i lijepo zaraditi. Tako je i sa fotografijom. Mogu reći da sam jako zadovoljan. Već pet godina bavim se isključivo samo fotografijom i stvarno uživam u tome – kazao je Šišul.

Ističe kako inspiraciju nalazi na svakom koraku.

– Jaka ljudska emocija mi je uvijek dobra inspiracija, ali kako ne fotografišem samo ljude, često pronalazim inspiraciju i u drugim stvarima. Nekada se u slobodno vrijeme uhvatim kako skupljam oči i pokušavam nešto kadrirati očima i stvoriti sebi neki kadar u glavi. Zapravo, tada shvatim da za mene ne postoji radno vrijeme, jer ja živim fotografiju – naglašava Šišul.

Ovaj mladi Travničanin najviše fotografiše vjenčanja, zajedno sa videografom Jakovom Sušcem pod imenom “Dario & Jakov Weddings”.

– Ljudi me često pitaju da li ja to stvarno volim raditi ili je to samo radi novca. Volim raditi vjenčanja. Naravno, ne sva, nego vjenčanja mladenaca koji mene odaberu, i kojima se dopada način na koji to radim. U 90 posto slučajeva se i meni dopada način na koji oni žele zabilježiti svoje vjenčanje i ako odmah na početku imamo nešto zajedničko, tada znam da ću stvarno uživati u tom poslu. Posebno me kod vjenčanja veseli što su taj dan svi nasmijani i što je jedan jako pozitivan i važan dan u nečijem životu – govori Dario.

 

Putopisna fotografija

Osim fotografisanja vjenčanja, bavi se i sa nekoliko drugih vrsta fotografije – sa nekim ozbiljnije, a sa nekim još uvijek eksperimentira.

 

– Od ovih ozbiljnijih na prvom mjestu svakako bih izdvojio putopisnu fotografiju, koja zauzima sve veći dio u mom životu (svake godine se trudim napraviti što više priča sa putovanja, za sada imam dobar dio Evrope, Thailand i Dubai), zatim portrete, modnu fotografiju a po potrebi i komercijalnu fotografiju – kaže Dario.

 

Od učešća na internacionalnim takmičenjima izdvojio je prošlogodišnji prolazak na Fotosofiju, poznati hrvatski fotografski koncept pod vodstvom Damira Hoyke. Od svih fotografa koji pokušavaju proći na Fotosofiju sa cijeloga Balkana, Hoyka kroz par krugova na kraju odabere njih 15 koji sedam dana provode izolirani od svakodnevnice u Termama Tuhelj gdje dobijaju razne zadatke iz različitih oblasti fotografije, upoznaju mnoge slavne ličnosti, druže se, slušaju predavanja…

Sve je potpuno besplatno, ali mogu upasti samo oni koje Hoyka odabere. Zato mi je velika čast bila postati Fotosof – govori nam Dario.

Šišul navodi kako mu je 2016. godina bila prilično uspješna.

– Osvojio sam prvo mjesto i novčanu nagradu Direkcije za evropske integracije na takmičenju o temi “I ja bih u EU”. Zatim sam prošao u uži izbor od 10 fotografija za takmičenje Merkur osiguranja o temi “Sreća”, te time bio učesnik izložbe sa najboljim radovima u Zagrebu. Također se moram pohvaliti i drugim mjestom na prošlogodišnjem Sarajevo fotomaratonu – riječi su Šišula.

 

Bez problema

U nekoliko navrata susreo se sa neovlaštenim/neautorizovanim korištenjem svojih fotografija od medija i pojedinaca.

– Bilo je nekoliko situacija od strane pojedinaca, koji su to povukli, ali bilo je i nekoliko slučajeva gdje me mediji zaborave potpisati, iako im odobrim da postave neku fotografiju, i ako je moguće i tada obično greške budu ispravljene. Sve što je proizašlo iz nepažnje ili greškom, mogu tolerisati… Većih problema nisam imao – rekao je Dario Šišul.

Prema njegovom mišljenju, fotografija postaje sve popularnija u BiH.

– Meni je zbog toga stvarno jako drago. Iako dosta kolega odlazi vani u potrazi za plodnijim tlom za umjetnost, isto tako jako često možemo svjedočiti mladim ljudima koji pokazuju veliki talenat i potencijal da postanu vrhunski fotografi, kao i onima koji to već jesu i na koje Bosna i Hercegovina može biti ponosna. Već nekoliko godina svjedočimo i jednom od najboljih fotografskih dešavanja u regiji koje se odvija upravo u Sarajevu – Balkan Photo Festival. Sve to pokazuje da je fotografija sve popularnija u našem društvu – kazao je Dario.

Smatra kako bi se svaki fotograf s njim složio u konstataciji da u fotografiji ne postoji full oprema.

 

– Zapravo možemo cijeli život trošiti i ulagati u fotografsku opremu i uvijek ćemo imati nove želje. Kao i u svakom poslu, da bi bio dobar i profesionalan moraš imati dobru opremu. Cijena sigurno ovisi i o vrsti fotografije kojom se bavite, ali da bi imali vrhunsku opremu sigurno počinje od nekih 10.000 do 15.000 KM, a moze doseći vrtoglave cifre i od nekoliko stotina hiljada KM – otkriva nam Dario.

 

Svijet fotografije

U tu se opremu, kako kaže, kao prvo ubraja fotografsko tijelo i obično više komada objektiva, zatim rasvjeta, stativi, dobar računar za obradu fotografija, ali i dosta drugih stvari kao što su memorija, baterije, torba, studijska oprema, dosvjetljivači…

– Svim mladima koji se žele baviti fotografijom preporučio bih da su i više nego dobrodošli u svijet fotografije i da za sve nas ima mjesta. Ne smiju lako odustajati i biti zabrinuti što nisu zadovoljni sa svojim radovima i što su im možda neki radovi daleko od radova vrhunskih fotografa. Ako su i dalje razočarani u neke svoje radove, neka mi pišu pa ću im poslati svoje prve radove. Početak nam je svima isti. Najbitnije je da se trude i rade i tada će sami osjetiti napredak. Samo rad, rad i rad. Također je jako bitno da znaju prihvatiti kritiku, za mene jedan od glavnih ključeva napretka – ističe Šišul.

Napominje kako mnogi uspješni fotografi nisu sretni kada vide mnoge “photography” stranice kojih danas ima sve vise, i smatraju da nije uredu da se neko ko je na početku proziva fotografom.

 

– Ja sam jako sretan zbog toga, jer volim raditi sa ljudima, volim se družiti i što god više imam kolega sa kojima mogu surađivati, sretniji sam fotograf. Kako u BiH ne možete imati fakultetsko zvanje fotografa, jer mi nemamo fotografski fakultet, ne postoji drugi način da budete fotograf nego da se sami nazovete tim imenom. I ja sam tako postao fotograf, počeo sam se baviti fotografijom i radim to već godinama i logično je da se smatram fotografom iako sam samouk. Zato je moja poruka za sve mlade koji vole fotografiju, da se trude, rade i slobodno prezentiraju svoje radove javnosti. Od mene svi imaju veliku podršku i ukoliko trebaju bilo kakvu pomoć, neka budu slobodni i jave mi se – kazao je Šišul.

 

Na kraju razgovora istakao je kako u budućnosti planira više raditi na projektima za one koji tek ulaze u svijet fotografije, tako da se nada da će već ove godine svi mladi biti pozvani da se prijave na jedan od takvih projekata.

 

(avaz.ba)

foto:Dario Šišul