Centralna BosnaInfo

Vlade SBK dala bolju ponudu zdravstvenim radnicima

Jutros je  održana  vanredna sjednica Vlade Srednjobosanskog kantona na kojoj je usglašena nova ponuda za predstavnike Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika SBK. Prema ovoj ponudi radna sedmica bi i dalje u SBK imala 37,5 sati, a vrijednost sata povećana je na 2,31 KM  što u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom za nivo Federacije BiH,dok bi  koeficijenti  bili fiksni, što je veoma značajno za zaposlene u oblasti zdravstva. Nešto iza podne u zgradi Vlade održan je i sastanak Mirovnog vijeća kojeg sačinjavaju predstavnici Ministarstva zdravstva SBK, Zavoda zdravstvenog osiguranja SBK i Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika.

-Važno je naglasiti da će cijeli iznos suficita kjoji je ostvario Zavod zdravstvenog osiguranja otići na poboljšanje materijalnog položaja zdravstevih radnika. Povećanje plaća treba da osjete svi zdravstvei radnici linearno. – izjavio je nakon današnjeg sastanka Mirovnog vijeća  kantonalni ministar zdravstva, Nikola Grubešić .

Predstavnici Sindikata danas su saslušali ponudu Vlade SBK, a sutra će ponudu razmotriti Predsjedništvo Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika.

– Ovo je bio mirovni postupak i članovi Mirovnog vijeća ispred Sindikata su ocjenili da je ovo najbolji prijedlog. Međutim, mi nemamo mandata da potpisujemo bilo šta bez saglasnosti Predsjedništva. – rekao je dr. Muris Trako, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika.

Najava generalnog štrajka za 17.mart i dalje je važeća. Ukoliko Sindikat prihvati ponudu, uslijedit će potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora i tek tada bi došlo do suspenzije Odluke o stupanju u generalni štrajk.