Centralna BosnaInfo

Izdvajanje i osnivanje nove škole u Jajcu

Na prijedlog ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Katice Čerkez Vlada Srednjobosanskog kantona danas je donijela  Odluku o izdvajanju i osnivanju škole u Jajcu. Ovaj posao je trebao ranije biti završen, ali registracija nove osnovne škole nije izvršena zbog primjedbi koje je imala postupajuća sutkinja  prilokom registracije, pa se pred članovima Vlade odluka ponovo našla.

-Suština odluke je da Osnovnu školu „Berta Kučera“ koja ima preko hiljadu učenika napravimo funkcionalnijom i podjelimo na dva pravna subjekta da bi lakše funkcionirala. Ona poktiva cijelu općinu Jajce i teritorijalno je razruđena od Vlasinja, Kruščice, Kuprešana, Divičana . Tu imamo i djecu iz mjesnih zajednica udaljenih preko 20 kilometara. Zbog toga je donesena odluka o osnivanju dva pravna subjekta. Jedan će nastaviti pod imenom „Berta Kučera“, a drugi pod imenom Osnovna škola „Jajce“ , ako lokalna zajednice ne smatra da treba dati neko drugo ime. – pojasnila je ministrica Čerkez.

Kako ne bi bilo drugih konotacija ministrica Čerkez je potvrdila kako je riječ o školi koja radi po Nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku!