Biznis

Otvorena zimska turistička sezona na Vlašiću

 

Gastronomskim takmičenjem , službenim otvaranjem sezone, te gostovanjem regionalnih muzičkih zvijezda na Vlašiću je otvorena zimska turistička sezona. I ove godine Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona (SBK) sa partnerima svim ljubiteljima zimskih sportova, ali i dobre zabave pripremila službeno otvaranja zimske turističke sezone na području SBK.

-Mi smo kao i predhodnih godina podržali vladin i nevladin sektor u oblasti turizma i ove godine Vlašić ima prepoznatljivo otvranje sezone. Vlašić na ovaj način postaje broj jedan kada je u pitanju otvaranje sezone.Ovo je atmosfera za poželjeti. – kazao je Tahir Lendo, premijer SBK koji je i službeno otvorio zimsku turističku sezonu.

lendo_matosevic

Novogodišnja destinacija

Prema rtiječima Miroslava Matoševića, direktora Turističke zajednice SBK i ove godine je veliki interes za zimovanje na Vlašiću.

-Interes je veliki jer je poznato da je Vlašić novogodišnja destinacija. Poznato je da je ovdje tradicionalno dobra popunjenost od Božića, pa tamo do 10.januara. – kazao nam je direktor Matošević.

Na platou Babanovac i ove godine je održano gastronomsko takmičenje „Grahijada 2016“ koje postaje tradicija, a učestvovalo je desetak ekipa. Najuspješnija bila je ekipa Gorske službe spašavanja Travnik (GSS), drugo mjesto osvojila je ekipa Ski – Busovača,a treće ekipa Apart hiotela „Amna“ Vlašić.

-Tajna dobro graha je da se stavi što više sastojaka i naravno ima jedan tajni sastojak koji nećemo otkriti. – kazao je kuhar Zijo iz pobjedničke ekipe GSS Travnik.

Tokom ovog vikenda posjetioce očekuje bogat program od gostovanj regionalnih muzičkih zvijezda do programa za njmlađe.

grahijada

Staze u pripremi

Zaposlenici firmi „Vlašić-ski“, „Ozon“ i SRC „Vlašić“ vrijedno su radili proteklih dana na pripremanju staza, a tako je bilo  i juče. Sistem za vještačko osnježivanje je u pogonu kako bi se osposobila centralna staza Babanovac.

Inače, visina snježnog pokrivača na Vlašiću je  nekoliko centimetara, tek toliko da bi se upotpunio zimski ugođaj. I pored svega veliki broj turista danas je pristigao na Vlašić, a tako će biti i tokom predstojećeg vikenda zbog brojnih zabavnih sadržaja koji su najavljeni u sklopu otvranja zimske turističke sezone.

topovi