Hronika

Obavljena ekshumacija u zaseoku Orašac kod Travnika

Danas  je u zaseoku Orašac kod Travnika vršena ekshumacija  po naredbi Suda BiH, a pod nadzorom Tužilaštva BiH u pokušaju da se pronađu posmrtni ostatci Dragoljuba Dragana Popovića iz Travnika, potvrđeeno je iz Instituta za traženje nestalih BiH.

-Na ovom lokalitetu pronađene su uglavnom životinjske kosti i sitne kosti za koje postoji sumnja da bi mogle biti ljudske kosti. Koštani uzorci su transportovani u prosekturu na Prahuljama kod Travnika gdje će biti obavljena sudsko-medicinska  i kriminlistička obrada, a nakon toga će biti uzeti  uzorci za DNA analizu. – potvrdila je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za traženje nestalih u BiH.

Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku u toku je sudski proces protiv Hasana Alića, bivšeg pripadnika Odreda „El Mudžahid“. Alića optužnica tereti da je 21. oktobra 1993. godine u jutarnjim satima u zaseoku Orašac kod Mehurića (općina Travnik) ubio Dragana Dragoljuba Popovića, jednog od pet otetih civila iz Travnika.

Prema navodima iz optužnice, on je, po naredbi komandanta odreda “El Mudžahid”, u ritualnom obredu, sabljom oborio Popovića na zemlju i odsjekao mu glavu.

Državno tužilaštvo optužilo je za otmicu i mučenje hrvatskih civila u Travniku 1993. godine i Mirsada Hodžića zvanog Abu Džafer.Ovaj predmet je Sud BiH  prebacio na dalje procesuiranje Kantonalnom sudu u Novom Travniku, a predmet je zaprimilo Kantonalno tužilaštvo Travnik.